Sürdürülebilir Mimari
Sürdürülebilir Mimari
Sürdürülebilir mimari tarihine bakıldığında, insanlık tarihi kadar uzun bir geçmişte kentleşmenin kökeninin tarım devrimine kadar dayandırıldığını görülür. Sürdürülebilir mimari tarım devriminden bu yana aslında doğa ile insanın birbiri ile uyumlu hareket etmesinden bu yana düşünülerek hareket edilebilir. Sürdürülebilir mimari açısından en iyi şeklide anlamını kavramak ise bu konuyu detayları inceleyerek oluyor. Detaylı şekilde bu hususta merak edilenler yanıtlanmıştır.
Sürdürülebilir Mimari Nedir?
Sürdürülebilir mimari nedir? En geniş kapsamı ile sürdürülebilir mimari nedir sorusunun yanıtı nasıl verilir? İlk olarak sürdürülebilir mimarlık, binaların çevresi ve insanlarla olan ilişkisi olarak açıklanabilir. Amacı tamamen minimum enerji tüketimi olan ve çevreye de en az şeklide zarar veren yapılan üretimini sağlamaktır. Sürdürülebilir mimarlığın en önemli özelliği yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesidir. Bulunulan alandaki enerjinin en etkin biçimde kullanılmasıdır. Sürdürülebilir mimari; malzeme, geliştirme alanı, enerji ve genel olarak ekosistem kullanımında binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir. Sürdürülebilir mimari nedir sorusunun yanıtı net şekilde verilmiştir. İnşa edilen yapının çevrenin tasarımında enerji ve ekolojik koruma açısından bilinçli bir yaklaşım kuralı olarak da ifade edilmektedir.
Sürdürülebilir fikri ya da ekolojik tasarım, mevcut olan kaynakların kullanılması kolektif huzur ve rahat açısından avantajlı olacaktır. Uzun vadede bu uygulamaların çevreye olan faydası da görülecektir. Korumayı ve ileri zamanlarda da çevreye minimum zararı hedeflemiş olan bir mimari anlayıştır. Her geçen gün daha da önemli hale gelen mimari yapılaşma, sürdürülebilir mimari ile dünyayı da yaşanılır kılmak üzere düşünülmüştür.
Sürdürülebilir Mimari Örnekleri
Sürdürülebilir mimari örnekleri neler? Doğa ile iç içe anlayışı benimseyen sürdürülebilir mimari örnekleri ile farklı yapı tasarımlarına dair de ufkunuz açılacaktır. Sürdürülebilir mimarlığın temel prensibi olan, enerji kaynaklarında en az seviyede kullanım ile doğa ile uyumlu, insan sağlığına zarar vermeyen yapılar oluşturabilmek amaçlanır. Günümüzde marjinal bir ekolojik yapı fikrinden ziyade zorunluluk haline gelmiştir. Kaynakların tükenmesinin engellenmesinde ve insan sağlığı ile uyumlu olmasında gündeme gelen mimaridir.
- Kırsal yapıyı bozmayan yapılar
- Çimenler ile bütünleşmiş olan yollar
- Ağaçlı yapıya zarar vermeyecek şeklide konumlandırılan yapılar
- Yeşillikler ile bir bütünlük yaratan parklar gibi pek çok sürdürülebilir mimari örnekleri yer almakta.
Mimari ve Uyum
Mimari ve uyum yapılaşmada son derece önemlidir. Mimari ve uyum, tam olarak sürdürülebilirlik kapsamında da akla ilk gelenler arasındadır. Çünkü mutlaka mevcut olan duş cephe ile uyumlu bir tasarım yapıldığında çok daha estetik bir sonuç alınacaktır. Mimaride uyum olması için hem yapı hem de çevre üzerinden araştırma yapılır. Elde edilen veriler üzerinden, incelemelerin sonunda uygun tasarımlar yapılır ve uygulamalar tamamlanır. Mimari ve uyum açısından uzman desteği ile tam anlamıyla uzman- profesyonel çözümler üretilebilir.
Kaynak: tasarimimarlik.com.tr